Erika Keski-Korhonen Kansanedustajaehdokas, 2019 Helsingin vaalipiirissä

Poliisien resursseja on lisättävä

Vaikka tällä hetkellä selvitystyöni rakenteellisen korruption ilmiöistä keskittyykin sosiaali- ja terveysalalle, niin moni tuntee työni jälkeäni myös muissa yhteyksissä. Esimerkiksi juuri rakennusalaan liittyvän turvallisuuden ja työhallinnan parista.

Rakennusala on yksi tyypillisimmistä aloista, mihin kohdistuu erilaisia rikollisuuden muotoja, mitkä voivat yhdellä työmaalla kaataa monia pien- ja yksinyrittäjiä. Olen saanut havaita ettei tilaajavastuulaki estä näitä rikoksia tapahtumasta.

rityisesti ketjutetuilla, aliurakoitetuilla aloilla rikosriskit nousevat ja ovat alttiimpia myös järjestäytyneelle rikollisuudelle. Tietyillä aloilla jotkut rikosmuodot ovat tyypillisempiä kuin toiset. Tämä ilmiö on tunnistettu valvontaviranomaisissakin.

"Poliisin tietojen mukaan järjestäytyneen rikollisuuden vaikutuspiirissä olevia yrityksiä toimii erityisesti rakennus- ja siivousaloilla, ennen kaikkea työvoiman välittäjinä ja käyttäjinä sekä kuittikauppiaina ja rahanpesun välineinä. Myös ravintola- ja kuljetusalalla esiintyy rahanpesua ja yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen." (Yrityksiin kohdistuvan ja niitä hyödyntävän rikollisuuden tilannekuva, Krp julkaisu syksy 2011)

Olen vuosien varrella projekteideni aikana kohdannut talous-ja petosilmiöitä, bulvaanitoimintaa sekä törmännyt lyhyen kaaren yrityskuvioihin, missä sama toimija on myynyt useampia yrityksiä velkaisina saattohoitoon.

Eräässä tapauksessa useampi aliurakoitsija joutui taloudelliseen ahdinkoon ja osa päätyi konkurssiin, jo ennen kuin asia otettiin edes tutkintaan. Taustalla on kuitenkin ihmisiä, joiden arkeen ja henkilökohtaiseenkin talouteen tällaisen rikollisuuden kohteeksi joutuminen vaikuttaa.

Nyt on sosiaali- ja terveysalalla ryhdytty muodostamaan ns konsortiomalleja, mitkä rakenteiltaan vastaavat rakennusalan sivu- ja aliurakointiketjuja.

Kun puhutaan yrityksiin kohdistuvasta rikollisuudesta ja tarkemmin ottaen valkokaulusrikollisuudesta ja siitä tarkemmin vielä petosrikollisuudesta, ei kaikki toimijat välttämättä edes tunnista joutuneensa rikoksen kohteeksi tai välikädeksi. Toiminta voi hyvinkin jatkua ja laajeta kymmenenkin vuotta.

Järjestäytynyt rikollisuus ja korruptiivinen toiminta tulee usein esiin juurikin muun rikostutkinnan yhteydessä, koska yhteiskunnan valtarakenteisiin ja päätöksentekoelimiin ujuttaudutaan juurikin laillisen tai lailliseltq vaikuttavan toiminnan avulla.

"Korruptiivinen toiminta tulee poliisin tietoon hyvin erityyppisten rikosepäilyjen yhteydessä. Julkisella sektorilla korruptiota esiintyy yleensä virka- ja lahjusrikoksina. Yksityisellä sektorilla korruptio voi ilmetä muun muassa elinkeinoelämän lahjusrikoksina, yrityssalaisuusrikoksina, luottamusaseman väärinkäyttönä, sekä petos- ja kavallusrikoksina. Myös sisäpiiririkoksiin liittyy korruptiivisia piirteitä." (Juuso Oilinki, Korruptiorikollisuus 2014 – 2015, Krp julkaisuja)

Erityisesti olen huolissani siitä, että poliisien resursseja on heikennetty. Tämä voi tietysti olla silkkaa hölmöyttä, mutta se voi olla myös merkki siitä, että rakenteellinen korruptio on saavuttanut päätöksentekoelimiä yhteiskunnan valtarakenteissa. Poliisien resurssien heikentäminen pienentää kiinnijäämisen riskiä.

Erika Keski-Korhonen Liike Nyt Helsingin vaalipiiri 281

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat